La medicació i les persones grans

Amb aquesta píndola o consell de salut volem posar en valor la importància de garantir el benestar i una qualitat de vida digna per a totes les persones grans, també des de l’àmbit farmacèutic. A mesura que envellim, augmenten les probabilitats de patir malalties cròniques que requereixen tractaments farmacològics continuats. Això fa que la gent gran sigui un col·lectiu especialment vulnerable als problemes relacionats amb els medicaments.

Cal tenir present que amb l’edat, els òrgans treballen amb més dificultat, cosa que pot alentir l’eliminació i metabolisme dels fàrmacs, afavorint la seva acumulació i efectes adversos. A més, la coexistència de diverses patologies cròniques (com la diabetis, la hipertensió o la insuficiència cardiàcia) pot complicar els tractaments i augmentar els riscos de salut.
La pèrdua de memòria, la dificultat per entendre les instruccions dels diferents tractaments o el fet de no poder comptar amb un suport familiar o cuidador per revisar la medicació també poden desencadenar errors freqüents, com oblidar alguna dosi o prendre medicaments de forma incorrecta.

A continuació us proposem uns consells per a millorar el compliment terapèutic:

  • Crear esquemes escrits (es pot aprofitar com a base la còpia impresa del pla de medicació) o utilitzar eines visuals com etiquetes de colors a les caixes, per recordar les dosis i horaris de tota la medicació prescrita.
  • Preparar amb antelació la medicació de tota la setmana en pastillers setmanals, agrupant de forma clara els diferents tractaments segons el moment del dia de la presa. Trobareu pastillers diaris o setmanals, i amb més o menys compartiments, per adaptar-se a les necessitats individuals de cada pacient. Algunes farmàcies també ofereixen la seva preparació, en format setmanal, dins el servei de Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD).
  • Un cop finalitzat un tractament de curta durada o en cas de canvi de tractament crònic, porteu els medicaments restants al punt Sigre de la farmàcia.


CONSELL:
Com hem vist, l’incompliment i l’automedicació solen ser freqüents en aquesta franja d’edat i poden modificar els resultats esperats d’un tractament. Per això, davant de qualsevol dubte sobre la medicació apropeu-vos a la farmàcia o consulteu amb el metge prescriptor.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552