Desmuntant mites sobre la caiguda del cabell

La caiguda del cabell és una de les preocupacions estètiques més comunes tant en homes com en dones. Al llarg de la vida, moltes persones experimenten algun tipus d’al·lopècia o caiguda excessiva, ja sigui per factors genètics, estrès, o altres causes. No hem d’oblidar però, que la caiguda diària del cabell és completament normal.

Abans que res, repassem breument com funciona el creixement dels cabells.
Els pèls es desenvolupen en els fol·licles pilosos de manera cíclica, tot alternant fases de creixement amb fases de repòs.

1. Fase de creixement, anomenada fase Anagen. Dura uns tres anys. Durant aquest temps, les cèl·lules de la matriu germinativa proliferen activament i donen lloc al creixement del pèl.

2. Fase de repòs, o Catagen. Dura unes tres setmanes. En aquesta fase, les cèl·lules de la matriu s’atrofien, i l’arrel del pèl queda separada de la papil·la fol·licular.

3. Fase de caiguda, o Telogen. Dura uns tres mesos, després dels quals es forma una nova matriu en la papil·la, i el cicle recomença. Quan el nou pèl torna a créixer, empeny a l’exterior el que hi havia, que finalment es desprèn. Des del despreniment del pèl antic fins que el nou arriba a sortir per l’orifici del fol·licle, passa un període de temps en què no és visible cap pèl al fol·licle pilós.

En el conjunt de la pell, aquestes fases no són apreciables, perquè el cicle de cada fol·licle és diferent, i sempre veiem els pèls i cabells desenvolupats.

Podem perdre entre 80 i 100 cabells al dia, sense que això signifiqui que hi ha un problema de salut. L’alopècia apareix quan aquest cicle es veu alterat, i el cabell no es regenera de manera normal.

És fàcil que circulin mites i creences al voltant de la caiguda capil·lar, a continuació repassarem alguns d’ells per evitar mals entesos:

«Rentar els cabells cada dia provoca més caiguda» 
Fals. El cabell que cau durant la rentada ja es trobava en la fase telògena i es desprèn del fol·licle de manera natural. És important mantenir el cabell net, ja que un excés de greix pot provocar altres problemes capil·lars.

 «L’ús d’assecador fa caure més el cabell» 
Fals. El cabell està format per queratina, una proteïna molt dura. L’aire molt calent pot debilitar l’estructura del cabell i fer-lo més fràgil, facilitant-ne el trencament, però no afecta directament la caiguda des del fol·licle.

 «Tallant el cabell sovint, s’enforteix» 
Fals. Tallar el cabell pot fer que sembli més gruixut i fort perquè elimina les puntes fines i desgastades, però no afecta la seva força ni el creixement.

«L’estrès o els disgustos provoca la caiguda del cabell» 
Cert. Un estrès intens pot desencadenar l’efluvi telogen, una condició que accelera la transició de molts fol·licles cap a la fase de caiguda. Tot i això, aquesta pèrdua de cabell sol ser temporal.

A més de l’estrès, hi ha altres factors que poden afectar la salut capil·lar:
– Genètica: la causa principal de moltes formes d’alopècia.
– Hàbits alimentaris: una alimentació desequilibrada pot debilitar el cabell.
– Condicions fisiològiques: el postpart, infeccions greus o certes malalties poden desencadenar la caiguda capil·lar.
– Medicaments: alguns fàrmacs (aciclovir, carbamazepina, enalapril, heparina,…) poden contribuir a la pèrdua capil·lar com a efecte secundari, de forma temporal o transitòria.

Per evitar una caiguda excessiva, és clau portar un estil de vida saludable, incloent-hi una alimentació rica en nutrients com la biotina, els aminoàcids i altres vitamines essencials per al cabell. A la farmàcia disposem de tractaments efectius per enfortir el cabell, que poden combinar-se amb complements nutricionals i productes específics com ampolles, locions i xampús anticaiguda.

CONSELL:
Aquestes opcions poden ser especialment útils durant la tardor i la primavera, quan és més freqüent la consulta per la caiguda capil·lar. Amb l’assessorament adequat i els productes correctes, pots ajudar a mantenir un cabell sa i fort durant tot l’any.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad