Els virus respiratoris sincicials, coneguts per les sigles VRS, són especialment contagiosos en nadons i lactants. Durant els mesos de fred causen habitualment refredats, però també poden produir bronquiolitis i pneumònies que poden ser especialment greus en prematurs o en nadons amb altres condicions de risc. Són la causa més freqüent de bronquiolitis.
Les urgències pediàtriques van experimentar un col·lapse l’hivern passat a causa de l’augment de casos de bronquiolitis. Per aquest motiu, la Generalitat ha implementat aquest any una campanya d’immunització destinada a prevenir casos greus d’aquesta infecció per VRS.
Els símptomes de les infeccions per VRS inclouen habitualment congestió nasal, tos, febre i pèrdua de gana en els nadons. En situacions més severes, es pot observar una respiració accelerada, acompanyada de fatiga, irritabilitat i dificultats per respirar.
La transició d’una simptomatologia lleu a una més greu pot succeir de forma ràpida en poques hores. Els casos crítics és possible que necessitin hospitalització, per això si es presenta una simptomatologia greu o aquesta s’aguditza, és important trucar al 061 Salut Respon o buscar l’assessorament pediàtric.
Per protegir els nadons, cal mantenir una higiene freqüent de mans i netejar les joguines amb regularitat, fer ús de mascareta en cas de tenir símptomes de refredat i garantir la ventilació d’espais tancats. A més, com veurem a continuació, immunitzar el nadó contra el VRS proporciona una defensa addicional contra aquest tipus d’infeccions.
Cal immunitzar els nadons i lactant contra les infeccions per VRS ja que aquest tipus d’infeccions són molt freqüents, afectant aproximadament a 9 de cada 10 nadons abans dels dos anys de vida. La immunització ha demostrat ser efectiva i en molts casos evita el desenvolupament de bronquiolitis o pneumònies greus, reduint així el nombre d’ingressos hospitalaris.
De forma general, podem aconseguir la immunització a una malaltia mitjançant la vacunació, l’administració d’anticossos o havent passat la malaltia.
Actualment però, no hi ha vacunes autoritzades contra el VRS per a infants. En aquest cas per protegir als nadons contra les infeccions respiratòries que causen els VRS s’administra l’anticòs monoclonal nirsevimab, que dificulta que el virus entri directament a les cèl·lules. Es produeix així una protecció directa i immediata, però temporal, d’aproximadament 5 mesos.
La immunització als nadons menors de 6 mesos va començar el passat octubre, en el CAP, per als nascuts entre l’abril i el setembre de 2023. Els nascuts entre l’octubre de 2023 i el març de 2024, la immunització s’efectuarà a l’hospital.
Consisteix en una única dosi intramuscular, d’acord amb el pes del nadó, i es pot administrar conjuntament amb les vacunes que s’administren en els primers mesos de vida del nadó, com ara les vacunes antigripals, la vacuna de la varicel·la la vacuna hexavalent o la vacuna contra el meningococ B, C i ACWY.
Aquesta immunització amb nirsevimab és segura i només està contraindicada quan el nadó tingui hipersensibilitat al principi actiu o derivats d’algun dels components que inclou, com la L-histidina, la L-arginina, la sacarosa o el polisorbat 80.
CONSELL:
Si teniu un nadó nascut entre l’abril de 2023 i el març de 2024, consulteu el vostre professional sanitari de referència per immunitzar-lo contra el virus respiratori sincicial (VRS) i així protegir-lo davant les bronquiolitis.