ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

La dermatitis del bolquer: què és, causes, i com prevenir-la.

La dermatitis del bolquer és una afecció comuna en nadons, especialment durant el primer any de vida, i es manifesta com una irritació o inflamació de la pell a la zona coberta pel bolquer.

La sensibilitat extrema de la pell dels nadons fa que aquesta sigui més vulnerable a l’acció de factors externs, com la humitat, la fricció i el contacte prolongat amb l’orina i les femtes.

Les causes de la dermatitis del bolquer són diverses i sovint resulten d’una combinació de factors. Entre les causes més habituals trobem:

  • Excés d’humitat: El bolquer crea un ambient tancat que reté la humitat, afavorint la maceració de la pell i alterant la seva funció de barrera.
  • Fricció: El fregament constant de la pell amb el bolquer, així com l’ús de tovalloletes amb sabons o perfums, pot irritar la zona.
  • Contacte prolongat amb orina i femtes: Quan l’orina i les femtes romanen en contacte amb la pell durant períodes prolongats, provoquen una irritació química que afecta el pH de la pell i la seva capacitat de protecció.
  • Canvis en l’acidesa de la femta: Situacions com la diarrea o l’erupció de les dents poden alterar la composició de les femtes, incrementant el risc d’irritació.
  • Dermatitis de contacte al·lèrgica: Menys comú però, en alguns casos la dermatitis pot estar provocada per una al·lèrgia o sensibilitat especial als materials del bolquer o a certs productes utilitzats durant la higiene del nadó.


Els primers símptomes inclouen l’envermelliment i descamació lleu de la pell en zones amb més contacte amb el bolquer com les natges, els genitals i la zona perianal. En casos més greus, especialment si el nadó té deposicions freqüents o líquides, poden aparèixer nafres o lesions obertes.

En casos puntuals, l’augment de la humitat i l’alteració del pH faciliten el creixement de bacteris com l’estafilococ o l’estreptococ, així com de fongs com la càndida, que poden sobreinfectar la zona del bolquer. En la sobreinfecció per càndida és habitual l’aparició de petites pústules o punts blancs que afecten, a més, els plecs de la pell com els de l’engonal.

Per prevenir aquesta afecció és molt important mantenir la pell de la zona seca i ben protegida.

  • Canvi freqüent de bolquer: Canviar el bolquer amb regularitat, especialment després dels àpats, és essencial per evitar la humitat prolongada.
  • Bolquers transpirables: L’ús de bolquers d’un sol ús amb una alta capacitat d’absorció ajuda a mantenir la pell seca i a reduir la fricció.
  • Neteja suau: Utilitza aigua tèbia o productes de neteja específics amb pH neutre, evitant sabons abrasius o tovalloletes amb fragàncies. Si pots, opta per esponges sabonoses.
  • Ús de cremes protectores: Aplicar cremes barrera a base d’òxid de zinc ajuda a protegir la pell de l’orina i les femtes.
  • Exposició de la zona a l’aire: Sempre que sigui possible, deixar el nadó sense bolquer durant curts períodes permet que la zona s’airegi.


Quan la dermatitis ja està present, el tractament inicial consisteix a intensificar les mesures preventives descrites. En casos lleus, aquestes accions poden ser suficients per resoldre la irritació. Si la dermatitis és més severa o hi ha signes d’infecció, el pediatre pot recomanar l’ús de cremes amb corticoides suaus o fórmules magistrals amb òxid de zinc o eosina. Si hi ha sobreinfecció, també pot ser necessari aplicar cremes antibiòtiques o antifúngiques, segons l’origen del problema.

CONSELL:
La cura diària i adequada de la pell del nadó és fonamental per prevenir i tractar la dermatitis del bolquer. Mantenir la zona seca, neta i ben protegida l’ajudarà a evitar molèsties i complicacions, assegurant el benestar del nadó.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad