ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

Cal prendre àcid fòlic durant l’embaràs?

L’embaràs és una etapa emocionant i plena de canvis en la vida d’una dona, on la nutrició de la mare gestant agafa una especial importància per al desenvolupament saludable del nadó. D’entre els diversos nutrients, l’àcid fòlic és un dels més essencials.

L’àcid fòlic, també conegut com a vitamina B9, és una vitamina hidrosoluble que contribueix a la producció i manteniment de noves cèl·lules. És especialment important durant períodes com la infància i l’embaràs.

Es recomana que les dones prenguin àcid fòlic almenys un mes abans de la concepció i durant la gestació per prevenir possibles defectes congènits en el tub neural del nadó, com ara l’anencefàlia o l’espina bífida.

El tub neural és l’estructura que forma el sistema nerviós central del nadó, incloent-hi el cervell i la medul·la espinal. Aquest es desenvolupa i es tanca durant els primers 28 dies de l’embaràs, raó per la qual els possibles defectes del tub neural poden aparèixer abans que la dona sàpiga que està embarassada. Per aquest motiu, es recomana la ingesta d’àcid fòlic inclús abans de conèixer l’embaràs.

Tenint en compte també que no tots els embarassos són planificats, és molt recomanable que totes les dones en edat fèrtil prenguin àcid fòlic de manera habitual.

La ingesta d’àcid fòlic és beneficiosa encara que no es tinguin plans de concebre, ja que el nostre cos genera noves cèl·lules cada dia (com les de la pell, els cabells, les ungles, els glòbuls vermells…) i necessita àcid fòlic per produir-les.

Hi ha diverses maneres d’assegurar la ingesta adequada d’àcid fòlic:

  • Consumir una dieta rica en folat, que es pot obtenir de llegums com cigrons, pèsols i llenties, així com taronges, espàrrecs, bròquil i verdures de fulla verda com espinacs i alvocat, entre d’altres.
  • Consumir aliments enriquits amb àcid fòlic, com pans, pastes, arròs i cereals. Comprova l’etiqueta d’informació nutricional en els envasos, ja que alguns cereals proporcionen el 100% de la ingesta diària recomanada d’àcid fòlic.
  • Consumir suplements vitamínics. Tot i seguir una dieta rica en folat, sovint no és suficient per assolir la quantitat diària recomanada, i per això pot necessitar un suplement vitamínic d’àcid fòlic (400 mcg/dia).

CONSELL:
Consulta a la llevadora o el teu farmacèutic, si estàs en edat fèrtil o planificant un embaràs, per trobar el suplement més adient i gaudeix al màxim d’aquesta etapa.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad