ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

Oxiürosi. La presència de cucs intestinals en nens

Els oxiürs, coneguts comunament com a cucs, son responsables d’una infecció parasitària intestinal molt habitual en nens, afectant principalment nens d’entre 5 i 10 anys. Tot i que provoca una picor intensa a la zona anal, no es considera una malaltia greu i el tractament és senzill.

Els oxiürs adults habiten a l’intestí gros dels humans. Quan les femelles estan llestes per posar els seus ous, surten a la superfície a través de l’anus i els dipositen a la zona anal, principalment durant la nit provocant una intensa picor.

Quan el nen es rasca, pot recollir els ous a les mans, especialment sota les ungles. Aquests ous poden sobreviure a l’exterior unes 2 setmanes i el nen pot propagar-los tocant objectes, menjar o altres persones amb les mans contaminades.

Quan una altra persona ingereix els ous, aquests donen lloc a larves que maduren i es desplacen cap a l’intestí gros, on es reprodueixen i el cicle torna a començar. Tot aquest procés dura entre un i dos mesos. Cal destacar que no es transmeten a través dels animals domèstics.

El símptoma principal és la picor anal, que en les nenes també pot afectar la zona vulvar. Aquesta picor, especialment intensa durant la nit (quan les femelles surten a posar els ous), pot causar irritabilitat i dificultats per dormir. Al rascar-se de manera constant es pot lesionar la pell de la zona, augmentant el risc d’infeccions bacterianes.

Els adults tot i que també poden estar infectats, sovint no presenten símptomes.

El diagnòstic més habitual té lloc al observar directament els cucs adults (blancs, fins i d’uns 5mm) en la zona perianal, especialment durant la nit quan les femelles surten a posar els ous.

El tractament consisteix en la presa de medicaments orals que eliminen els cucs adults amb una sola dosi. Aquests medicaments no afecten els ous per la qual cosa és necessari repetir la dosi després de dues setmanes, per erradicar les larves que hagin pogut eclosionar.

És recomanable que tots els membres de l’entorn familiar proper rebin el tractament, encara que no presentin símptomes.

Com que els ous poden sobreviure diverses setmanes a l’exterior, la infecció pot reaparèixer.

A més del tractament farmacològic, és important rentar amb freqüència la roba de llit, pijames i roba interior, netejar els terres i preferir les dutxes al bany per evitar la propagació dels ous.

CONSELL:
La millor manera de prevenir la infecció és mantenir una bona higiene de mans, especialment abans de menjar i després d’anar al lavabo, així com mantenir les ungles curtes i netes.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad