Els senyals d’alerta d’una possible infestació de polls són la picor i rascada constant del cuir cabellut. És essencial realitzar una minuciosa revisió del cuir cabellut, sobretot en la zona darrera les orelles i la nuca, buscant polls vius o llémenes.
Els polls no fan distinció entre cabells nets o bruts ni llargs o curts, i no tenen la capacitat de saltar, volar o nedar. Passen d’un cap a l’altre per contacte físic directe i amb l’ús compartit de pintes i raspalls, gorres o d’altres accessoris per als cabells.
Els polls (Pediculus humanus var. capitis) són petits insectes paràsits que viuen entre els cabells humans i s’alimenten de la sang que xuclen de la pell del cuir cabellut. Mesuren aproximadament dos mil·límetres de longitud, de color grisenc, i no tenen ales. Són altament contagiosos i es reprodueixen amb gran rapidesa. Cada femella posa entre cent i tres-cents ous o llémenes, de color blanc groguenc.
Els polls es propaguen amb facilitat d’una persona a una altra mitjançant el contacte directe dels cabells. Aquesta transferència és més freqüent en situacions de pròxima convivència, com ara dins de l’àmbit familiar domèstic, les escoles i les guarderies. El contagi també es pot donar en compartir objectes com pintes, raspalls i d’altres accessoris per als cabells. La transmissió és possible mentre hi hagi polls vius i fins que s’hagin eliminat totes les llémenes.
Causen picor intensa i persistent del cuir cabellut, per la irritació que causa la seva saliva a la petita ferida de la picada.
Què podem fer a casa?
- Evitar compartir estris de neteja personal com pintes, raspalls, gomes de cabell o gorres.
- Recollir-li els cabells si els té llargs.
- Revisar el cap dels infants paròdicament per detectar les llémenes (punts blancs petits fortament adherits a la base dels cabells). Es poden confondre amb la caspa o les escames seborreiques, però a diferència de les llémenes aquestes formacions no estan adherides als cabells i es treuen fàcilment.
- Passar la pinta llemenera setmanalment per comprovar si l’infant té polls i diàriament si hi ha casos a la classe o la família.
El tractament cal fer-lo sempre que detectem la presència de polls vius, mai com a preventiu.
Es pot adquirir una loció antiparasitària, sense descuidar-se de passar la pinta llemenera almenys durant una setmana, per eliminar també de forma mecànica els polls i llémenes mortes.
També es podrien eliminar els polls sense productes químics, amb un pentinat exhaustiu. Fent ús de la pinta llemenera durant almenys tres setmanes.
Cal comunicar-ho a l’escola, per a que informin a la resta de famílies de la classe i assegurar-se de que l’infant no té polls abans de tornar a l’escola.
En cas de tenir polls fer el tractament específic, seguint sempre les instruccions i temps d’acció de cada marca comercialitzada. Rentar pintes i raspalls, la roba de llit i les tovalloles a 60ºC.
CONSELL:
Apropa’t a la farmàcia en cas que el teu fill o filla tingui polls, o que alertin des de l’escola de altres casos a la classe, i t’orientarem sobre quin és el tractament més adient per al teu fil o filla i resoldrem tots els dubtes que puguis tenir.