Anomenem acúfens o tinnitus a la percepció d’un so que no procedeix d’una font externa i que només l’escolta la persona que ho pateix. Pot donar-se en una o ambdues oïdes.
L’acufen afecta a un 10-15% de la població i almenys una quarta part l’ha experimentat algun cop. Aquest percentatge augmenta amb l’edat, i pot arribar a xifres de fins i tot un 40%.
La majoria d’aquests pacients presenta algun grau de sordesa, i rarament s’associa amb algun problema greu. Normalment ve representat amb un to agut, però també poden ser tons greus.
Les causes son desconegudes, però n’hi ha factors de risc que afavoreixen la seva aparició, com per exemple:
- Pèrdua d’audició
- Exposició a sorolls forts
- Malalties cròniques com diabetis o obesitat
- Consum d’alcohol o tabac
- Medicaments com antihipertensius o antiinflamatoris també poden provocar aquest efecte secundari
Tot i que no existeix cap mètode objectiu per avaluar si el pacient presenta tinnitus o no, degut a les múltiples causes, habitualment es realitza una exploració ontològica. La més coneguda es la de la audiometria. Aquesta tècnica consisteix en avaluar la capacitat del pacient en escoltar sons externs.
CONSELL:
No existeix un tractament curatiu per als acúfens i la base terapèutica va dirigida a explicar al pacient tècniques de tolerància. Per exemple, a través de tècniques de relaxació com la respiració profunda o la meditació poden ajudar a reduir l’ansietat associada. També es interesant d’estacar evitar estimulants com la cafeïna, l’alcohol, dormir un número regular d’hores, o realitzar exercici físic intens, per tal d’estar relaxat i millorar la tolerància als acufens.