La píndola de l’endemà, o del dia desprès, es pot dispensar a les oficines de farmàcia sense necessitat de recepta des de finals de setembre de 2009. Això, facilita el seu accés a la població, garantint el tractament en el menor temps possible, i consolidant al farmacèutic/a com a referent sanitari per informar i garantir l’ús adequat d’aquest medicament.
La píndola de l’endemà és un anticonceptiu d’emergència indicat en dones en edat reproductiva que han tingut una relació sexual amb risc d’embaràs no desitjat, independentment del moment del cicle menstrual en què es trobin.
Entenem per relació sexual de risc aquella en què no s’hagi utilitzat cap mètode anticonceptiu, o que d’haver-ne utilitzat s’hagi tingut algun problema com el trencament del preservatiu, retenció del preservatiu a la vagina, oblit de la píndola anticonceptiva habitual, o amb mal ús d’altres mètodes anticonceptius.
Existeixen dos principis actius autoritzats i comercialitzats, el levonorgestrel de 1,5mg i l’ulipristal de 30mg, ambdós tractaments amb una posologia simple de 1 únic comprimit. La seva efectivitat va disminuint si es retarda la presa, fins a un màxim de 72h (3 dies) en el tractament amb levonorgestrel o fins 120h (5 dies) en el tractament amb ulipristal.
És un medicament hormonal que impedeix o retarda l’ovulació per evitar l’embaràs, però en cap cas l’interromp si l’òvul ja ha estat fecundat, ja que aquesta píndola no es abortiva.
Els efectes secundaris són poc freqüents, febles i desapareixen ràpidament. Poden aparèixer nàusees, mal de cap i desajustaments menstruals com petites pèrdues de sang prèvies o alteracions en la durada i quantitat de la menstruació habitual.
Alguns punts d’especial interès:
- Si es vomita abans que hagin passat 3 hores després de la presa, o es té diarrea, caldrà tornar a prendre el comprimit.
- La següent regla apareixerà generalment a la data esperada, encara que de vegades es pot avançar o endarrerir una mica. Si es retarda més de 7 dies, caldrà fer una prova d’embaràs.
- Suposa un trastorn hormonal per al cos, per això tot i que no s’ha demostrat que hi hagi efectes secundaris en cas que es prengui més d’una vegada, no s’ha de convertir en un mètode anticonceptiu recurrent.
- Si prens anticonceptius orals, has de continuar prenent-los de la forma habitual, encara que hagis pres la píndola del dia després.
A part de a l’oficina de farmàcia també es pot dispensar als equips d’atenció primària, als serveis d’atenció continuada, als centres de salut sexual i reproductiva i a les urgències hospitalàries.
CONSELL:
Cal recordar que la píndola de l’endemà no protegeix contra les infeccions de transmissió sexual. El preservatiu és l’únic mètode que evita, al mateix temps, l’embaràs no desitjat i les infeccions de transmissió sexual.
La píndola de l’endemà tampoc no et protegeix del risc d’embaràs en posteriors relacions sexuals. Per la teva salut procura protegir-te durant les relacions sexuals, i en cas de dubte demana informació a la teva farmàcia, centre de salut o centre de planificació familiar.