ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

Què és el bruxisme dental?

El bruxisme és l’hàbit involuntari de pressionar o grinyolar les dents entre elles sense motiu aparent. És un trastorn comú que sol passar desapercebut. A part del desgast directe de l’esmalt dental, la sobrepressió muscular de la mandíbula pot provocar mal de cap i dolor muscular localitzat, entre d’altres.

Aquesta fricció generalment té lloc de forma involuntària i sol ser més freqüent durant la nit, mentre es dorm, tot i que en alguns casos també pot tenir lloc durant el dia.

No se’n coneix la causa exacta, però es creu que pot ser fruit d’una combinació de diversos factors o desencadenants com l’estrès i l’ansietat, un consum excessiu de cafè o te, o una mala alineació de les peces dentals. El tractament amb certs medicaments, com els antidepressius, també el pot desencadenar com a efecte secundari. 

També poden anar acompanyats de bruxisme algunes malalties, com l’epilèpsia, la malaltia de Parkinson, la demència i el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), o els trastorns del son, com l’apnea del son o les parasòmnies.

Com hem avançat el bruxisme pot causar:

  • Desgast de l’esmalt dental, augment de la sensibilitat dental i del risc de tenir càries 
  • Dolor facial i mandibular, per la sobrepressió sobre els músculs i els teixits que envolten la mandíbula, molèsties a l’oïda o dificultat per conciliar el son.
  • Disfunció de l’articulació temporomandibular (ATM), limitant la mobilitat de la mandíbula, que pot derivar en trastorns de la masticació.

En aquest sentit, és recomanable prendre mesures per prevenir o reduir aquest comportament per preservar la salut dental i general.

En algunes situacions no és imprescindible un tractament, ja que el bruxisme pot ser lleu o superar-se de forma espontània, especialment durant la infància. En aquells casos en què es requereixi intervenció, l’objectiu del tractament és reduir la fricció entre les dents, millorar els símptomes i prevenir possibles complicacions.

L’ús de protectors bucals i fèrules durant la nit sovint es presenta com una opció altament eficaç. Aquests dispositius ajuden a igualar la pressió sobre la mandíbula i estableixen una barrera física entre les dents superiors i inferiors per evitar danys.

  • Els protectors bucals, similars als utilitzats en alguns esports com la boxa, estan fabricats de goma o silicona i poden ser adaptats a la mida de l’usuari. Malgrat ser més econòmics que les fèrules, solen tenir una durabilitat més limitada.
  • En canvi, les fèrules de descàrrega personalitzades són motlles fabricats amb un material plàstic específic que s’ajusten a la mateixa dentadura. Solen ser més costoses que els protectors.

En situacions més severes, pot ser necessària l’aplicació d’ortodòncia per aconseguir l’alineament de les dents, o la col·locació de fundes per reparar peces dentals danyades.

Altres estratègies per reduir el bruxisme impliquen gestionar els possibles factors desencadenants:

  • Control de l’estrès i l’ansietat. Donat que l’estrès és una de les causes principals del bruxisme, la pràctica regular d’activitats relaxants com el ioga o la meditació pot ser beneficiosa per minimitzar aquest hàbit. O recórrer en cas necessari al consell psicològic especialista.
  • Evitar estimulants. La cafeïna, el te o les begudes energètiques, poden contribuir al bruxisme. Reduir la seva ingesta, especialment durant la tarda i el vespre, pot ajudar a disminuir aquest comportament.
  • Visitar periòdicament el dentista. Les revisions dentals regulars permeten la detecció precoç dels efectes del bruxisme i  prendre les mesures necessàries abans que es converteixin en problemes més importants.

CONSELL:

El bruxisme pot tenir repercussions significatives en la salut bucodental i general. És important prendre’n consciència i buscar solucions adequades per prevenir el desgast dental i altres problemes associats. Si és el teu cas, consulta al teu dentista per aconsellar-te sobre les millors opcions i millorar la teva qualitat de vida.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad