ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

El dolor menstrual 

La menstruació o període menstrual és el sagnat vaginal normal que té lloc formant part del cicle menstrual de la dona.

La dismenorrea és el nom que se li dóna als períodes menstruals dolorosos. El dolor normalment és degut a palpitacions o còlics a la part baixa de l’abdomen, dolor d’esquena baixa, nàusees, diarrea i mal de cap. Aquest dolor no és el mateix que el síndrome premenstrual, el qual té altres símptomes com ara l’augment de pes, inflor, irritabilitat i fatiga. Aquest síndrome premenstrual sol començar una o dues setmanes abans de l’inici del període.

Hi ha dos tipus de dismenorrea, la primària i la secundària, en cada cas hi ha diferents causes.

La dismenorrea primària és el dolor menstrual més comú. És aquell dolor que no és causat per una altra afecció. Normalment, la causa sol ser tenir nivells elevats de prostaglandines, que són un conjunt de molècules senyal de l’úter. Aquestes prostaglandines fan que els músculs de l’úter es contreguin i relaxin, provocant un dolor agut i espasmòdic a la zona baixa de l’abdomen.
Aquesta dismenorrea se sol donar en dones d’entre 17-25 anys i és poc habitual en edats posteriors o després d’haver tingut fills. En aquest cas, el dolor comença entre 24 i 48 h abans de l’inici de la menstruació i desapareix gradualment al llarg del període menstrual.

La dismenorrea secundària està causada per una altra malaltia que afectin l’úter o altres òrgans reproductius, com ara, l’endometriosi i els fibroides uterins. És comú que aquest dolor empitjori amb el temps, sol començar abans de que comenci el període i pot arribar a continuar un cop hagi finalitzat.

Per ajudar a reduir el dolor menstrual hi ha algunes activitats que es poden dur a terme, com ara:

  • Utilitzar un coixinet calent o una bossa d’aigua calenta a la part inferior de l’abdomen.
  • Fer exercici físic.
  • Preparar un bany amb aigua calenta.
  • Practicar tècniques de relaxació com ara la meditació o el ioga.

També es poden prendre fàrmacs antiinflamatoris no esteroïdals (AINEs) com són l’ibuprofè o el naproxè. Aquests, alleugeren el dolor i a més disminueixen la quantitat de prostaglandines que allibera l’úter i els seus efectes. Sempre recordant que els AINEs estan contraindicats en úlceres i altres problemes estomacals o en pacients amb hipertensió. Per qualsevol dubte consulta amb el teu farmacèutic.

CONSELL

S’haurà de consultar amb un metge en cas que els analgèsics i  les cures personals no alleugerin el dolor i aquest interfereixi en el teu dia a dia. També si pateixes febre durant la menstruació, el dolor persisteix una vegada s’ha acabat el període o en cas que aquest dolor empitjori de cop.

EVA MONTEAGUDO

Farmacèutica Col. 22.113
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad