ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

Nàusees durant l’embaràs: com afrontar-les

L’embaràs és una etapa màgica i emocionant, però ve acompanyada de molts canvis tant físics com hormonals i de dubtes i inquietuds. Una d’aquestes inquietuds és la possibilitat de patir nàusees matinals o, en alguns casos, nàusees que poden aparèixer a qualsevol hora del dia. És un problema rellevant per a moltes dones, però hi ha maneres de fer-hi front i trobar una mica de confort.

Aquestes nàusees solen començar al voltant de la cinquena setmana de l’embaràs i, en molts casos, es redueixen o desapareixen cap a la segona meitat de l’embaràs. Tot i així, en alguns casos, les nàusees poden ser un problema persistent durant tota la gestació.

Les nàusees de l’embaràs no afecten el fetus, però són difícils de tolerar i poden arribar a produir pèrdua de pes i deshidratació en cas de vòmits intens.

No es coneix amb exactitud la causa exacta de les nàusees de l’embaràs, semblen estar relacionades amb els canvis hormonals com l’augment de l’hormona gonadotropina coriònica humana (hCG), o l’alentiment del buidatge gàstric entre d’altres. L’estrès emocional, la sensibilitat a les olors o alguns aliments poden fer que el problema empitjori. Són més comunes i poden ser més intenses en embaràs de bessons o trigèmins.

Per reduir les nàusees i els vòmits podeu seguir les següents recomanacions i evitar altres factors que poden desencadenar-los, com ara els menjars amb gustos i olors fortes o l’exercici físic intens. Si amb aquestes mesures no n’hi ha prou o els símptomes són greus o persistents, caldrà valorar amb el vostre metge la possibilitat d’iniciar tractament farmacològic.

– Mantenir-se hidratada. És important beure suficient líquid (aigua, infusions o líquids isotònics) per mantenir-vos ben hidratada.

– Menjar poc i sovint. En lloc de fer els tres àpats principals habituals, intenteu fer uns sis petits àpats (esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar i ressopó) al llarg del dia. És recomanable menjar abans de tenir la sensació de gana, per evitar tenir l’estómac buit, i en alguns casos pot ser necessari menjar alguna cosa abans de llevar-vos.

– Consumir aliments fàcils de digerir, rics en proteïnes i carbohidrats i baixos en greix.

– Evitar estirar-vos just després de menjar i els canvis bruscs de posició.

– Evitar les olors fortes o intenses, els ambients mal ventilats i la calor i humitat intensa.

Els rizomes de gingebre s’han utilitzat des de l’antiguitat com a remei tradicional per a les molèsties gastrointestinals. Els seus ingredients actius són els principis picants, especialment els gingerols i els shogaols. Diversos estudis preclínics i clínics han avaluat el gingebre com un tractament efectiu i segur per a les nàusees i els vòmits en el context de l’embaràs.

Podem incorporar directament aquests rizomes a la dieta com a condiment per a aliments i en infusions, o bé el trobem comercialitzat en forma d’extracte en forma de càpsules, per a qui no toleri el seu gust picant.

La decisió d’iniciar un tractament farmacològic l’heu de prendre de forma conjunta amb el vostre metge de referència, qui valorarà el vostre cas i en farà el seguiment.

La combinació de doxilamina i piridoxina (vitamina B6) està indicada en el tractament de les nàusees i vòmits en embarassades, que no milloren després de canviar els hàbits dietètics que em detallat anteriorment. La doxilamina és un medicament antihistamínic, que bloqueja l’acció d’algunes substàncies naturals del cos que poden contribuir a la nàusea i vòmits. La piridoxina es suplementa perquè el seu dèficit també pot ser un factor que ocasiona nàusees i vòmits durant l’embaràs. Aquests dos components habitualment s’administren junts, comercialitzats en el medicament Cariban®.

Alternativament, el vostre metge o metgessa us pot prescriure altres grups de medicaments.

Els casos més greus amb vòmits intensos (hiperèmesi gravídica) poden requerir hospitalització i l’administració intravenosa de fluids per contrarestar la pèrdua de pes i a la deshidratació.

CONSELL:

Les nàusees de l’embaràs poden ser una part incòmoda, però generalment inofensiva, de la gestació. Amb les estratègies adequades, i el seguiment mèdic, la majoria de les dones poden fer front a aquesta molèstia i gaudir d’un embaràs saludable. És important consultar amb el vostre ginecòleg o matrona per assegurar-vos que esteu prenent les millors decisions per a la vostra salut i la del vostre nadó.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad