Els probiòtics són microorganismes vius, bacteris i llevats que ens són beneficiosos per a la salut. Els trobem en productes fermentats, afegits a alguns productes alimentaris i com a complement alimentari, i formant part de la nostra pròpia microbiota (intestinal, bucal, …).
Els probiòtics poden millorar la simptomatologia d’algunes malalties com ara la diarrea infecciosa aguda, la diarrea relacionada amb l’ús d’antibiòtics, la dermatitis atòpica, malalties intestinals inflamatòries i el síndrome de colon irritable entre d’altres que s’estan estudiant.
La microbiota està formada pel conjunt de microorganismes (bacteris, fongs i virus) que habiten al cos humà, aquests es diferencien segons el comportament que poden tenir, com ara, comensals, mutualistes i patògens. Tenim microbiota a diferents parts del cos i amb diferents composicions. La més diversa, complexa i nombrosa és la microbiota del sistema digestiu.
La microbiota té diferents papers a l’organisme, ens protegeix de bacteris que poden provocar diferents malalties, actua de barrera protegint-nos. Ens ajuda en el manteniment del sistema immunitari, hi ha estudis que suggereixen que fins al 70% d’aquest depèn de la microbiota. Participa en la regulació del metabolisme i en el balanç energètic. Produeixen vitamines, com per exemple, la vitamina K i la vitamina B12. També, ens permet digerir components dels aliments que el propi organisme com a tal no pot digerir i metabolitzar per si mateix.
En el moment en que es produeix una alteració de la microbiota, dóna lloc a un desequilibri entre les diferents soques bacterianes que es coneix com a disbiosi. Per ajudar a restaurar l’equilibri i la funció normal de la microbiota ens podem ajudar dels probiòtics.
Hi ha probiòtics infantils i per adults, els trobem en diferents presentacions com ara càpsules, sobres, sticks, etc. Depenent de la composició, és a dir, de les soques que composen el probiòtic serà més específic per determinades situacions, si volem reforçar la microbiota intestinal, la bucal o la microbiota de la zona íntima. Ja que, les soques que composen aquests probiòtics seran més especifiques per a una zona o altra del cos.
S’estan fent estudis on cada dia més es demostra l’eficàcia dels probiòtics en la millora de determinades malalties, ja que els probiòtics milloren la digestió, ajuden a combatre tant la diarrea com l’estrenyiment, ja que enriqueixen la microbiota intestinal i reforcen el sistema immunitari.
CONSELL:
Recorda, tenir cura de la teva microbiota, és tenir cura del teu sistema immunitari.