ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

M’ha picat una ortiga! Com alleujar les molèsties causades per aquesta planta urticant

Quan comença el bon temps aprofitem per a fer sortides a la natura, senderisme i gaudir d’activitats a l’aire lliure descobrint tot el que la naturalesa ens ofereix.  A vegades però, podem topar amb inconvenients molestos, com les picades d’insectes i les ortigues, que són especialment comuns en aquesta època de l’any.

Les ortigues són plantes herbàcies de la família Urticaceae. Són males herbes que creixen als marges dels camins, forats dels murs, horts o zones enrunades. Tenen la tija alta i fulles amb vores serrades, i es caracteritzen per tenir pèls microscòpics que, en trencar-se al fregar accidentalment la planta, alliberen una substància irritant per a la pell. El terme «urticària» prové precisament d’aquesta planta, i el gènere Urtica.

Aquests pèls urticants funcionen com agulles microscòpiques que, en contacte amb la pell, alliberen histamina, acetilcolina i àcid fòrmic, que provoquen picor i irritació local en la zona que ha entrat en contacte amb la planta.

La urticària sol aparèixer a les mans en tocar la planta per accident, però també es poden produir als peus si es camina descalç o amb sandàlies, o a les cames si caminem per camins estrets o en zones amb herbes altes on hi ha ortigues. Apareix de forma immediata picor intensa, dolor punxant, sensació de calor i petites bombolles o butllofes molt característiques.

Encara que la primera reacció pugui ser rascar-se o fregar-se la zona afectada, és important evitar-ho, per no irritar encara més la pell. És aconsellable rentar amb abundància la zona amb aigua, ja que l’àcid fòrmic alliberat pels pèls urticants és altament soluble en aigua. També es pot aplicar gel o compreses fredes per alleujar la picor. Si és necessari es pot aplicar una loció de calamina o una crema antihistamínica després de la neteja.

Tot i la intensitat dels símptomes inicials els efectes solen ser temporals, de manera que després de seguir aquests consells, podrem continuar amb les nostres activitats.

CONSELL:

Quan aneu d’excursió amb nens al camp o a la muntanya, és important que siguin conscients d’aquestes «picades» i que aprenguin a identificar les ortigues per evitar-les, així petits i grans podreu gaudir amb tranquil·litat de la natura.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad