ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

Alerta meduses! Si us piquen, actueu correctament

Per fi arriba l’estiu, la calor, la platja… i les meduses!

Les meduses poden acabar ràpidament amb un desitjat dia de platja, i es que tot i que n’hi hagi poques cal estar alerta, sobretot quan hi ha nens. Davant d’una picada cal tenir present quina és la millor manera d’actuar.

Les meduses són animals marins gelatinosos, que pertanyen al grup dels Cnidaris, amb el cos amb forma de campana i tentacles, que poden variar en mida i color. La majoria viuen lluny de la costa, però es veuen arrossegades cap a les costes pels corrents marins durant la primavera i l’estiu. Al litoral de Catalunya, hi ha diverses espècies de meduses, algunes inofensives i altres perilloses.

Les meduses tenen cèl·lules urticants, anomenades cnidòcits, concentrades principalment als tentacles per capturar preses i defensar-se.

Quan una persona entra en contacte amb els tentacles, els cnidòcits s’activen i alliberen la substància urticant causant una sensació similar a una cremada que pot cursar símptomes de diversa gravetat, com ara:

  • Erupcions cutànies locals més o menys persistent.
  • Sensació de cremor, picor o formigueig a la zona de contacte.
  • Lesions que poden aparèixer com a butllofes o úlceres, amb molta coïssor i dolor.
  • En casos excepcionals, es pot produir una intoxicació generalitzada pel verí, amb mareig, vòmits i malestar general.
  • Molt rarament, algunes persones poden desenvolupar al•lèrgia a les proteïnes de les meduses, amb erupcions cutànies generalitzades, dificultat per respirar i fins i tot xoc anafilàctic.

La gravetat de la picada depèn de factors com l’extensió de la zona afectada, l’edat del pacient, l’estat de salut i els antecedents d’al·lèrgies.

Això pot succeir tant si toquem la medusa dins de l’aigua com si toquem o trepitgem una medusa o els seus tentacles a la sorra. Fins i tot després de mortes i fora de l’aigua, poden alliberar verí fins a 24 hores si les toquem.

Davant d’una picada de medusa, cal:

  • Sortir de l’aigua.
  • Evitar rascar o fregar la zona afectada amb tovalloles, sorra o altres objectes. Fer-ho pot provocar que es continuï alliberant les toxines i agreujar la situació.
  • Comprovar que no quedin residus de tentacles adherits o incrustats a la pell. S’han de retirar amb molta cura utilitzant pinces, guants o una targeta de plàstic. Evitant el contacte directe amb els dits.
  • Rentar la ferida amb aigua salada. No s’ha d’utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada.
  • Per alleujar la picor, posar el més aviat possible una bossa de plàstic amb gel durant uns minuts sobre la zona afectada, sense fregar. Evitar posar els glaçons de gel (aigua dolça) directament sobre la pell. Es pot cobrir la zona, sense aplicar bandatges compressius. 
  • Aplicar a la zona afectada un antisèptic, 3 vegades al dia durant 48-72h, fins que cicatritzi, per evitar la infecció de la ferida.
  • Es pot prendre algun analgèsic per calmar el dolor, en cas que la molèstia sigui molt forta, i algun antihistamínic oral per calmar la picor. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, és recomanable buscar atenció mèdica immediata.

A continuació, us presentem algunes recomanacions per prevenir les picades de meduses:

  • Evitar banyar-se en zones amb moltes meduses i mantenir-se fora de l’aigua evitant la zona de sorra on trenquen les onades, ja que és on habitualment s’acumulen les restes de meduses.
  • Utilitzar teixits gruixuts com neoprè o lycra, o banyadors que cobreixin el màxim de superfície corporal, per protegir-vos del contacte directe amb les meduses. L’ús de cremes solars també sembla tenir un efecte protector.
  • Evitar tocar meduses (tot i que semblin mortes) o restes marines a la sorra.

Seguint aquestes recomanacions es pot reduir el risc de picades i gaudir d’una experiència segura a la platja.

Recordeu que abans de sortir de casa o en el moment de triar a quina platja voleu anar, podeu consultar l’estat de les platges i si hi ha presencia de meduses a la web de protecció civil de la Generalitat.

CONSELL:

Les meduses no us atacaran activament però mai s’han de tocar, ja que tot i mortes, conserven el seu poder urticant durant hores. En cas de picada rentar la zona afectada amb aigua de mar. Si els símptomes persisteixen o si la picada és severa, cal adreçar-se a un centre mèdic.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad