ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

Lactància materna, una decisió que és teva

Estic embarassada! Però no sé si vull donar el pit, si podré o no donar el pit, potser em fa por… m’han dit que fa mal, l’anterior lactància no em va anar be, …
Els nadons neixen preparats per mamar tenen un comportament instintiu, les mares també estan preparades per donar el pit, però no sempre surt com una s’espera. Saber posicionar adequadament els pits davant la boca del nadó o altres factors físics poden fer que els primers intents d’alletament fracassin. És un procés d’aprenentatge perquè nadó i mare estiguin en perfecta sintonia.

La producció de la llet s’aconsegueix gràcies a la succió del bebè, que estimula les terminacions nervioses que es troben en les aureoles del mugró i envien missatges a l’hipotàlem en el cervell, que al mateix temps desencadena que la glàndula pituïtària comenci a alliberar l’hormona prolactina.
La producció de llet no depèn del tipus de part que tens (vaginal o cesària).

El calostre és la primera llet que rebrà el nadó. Li oferirà protecció immunològica, conté elevades quantitats de potassi, sodi, clorur i colesterol, i farà la funció d’estimular el creixement òptim del cor, el sistema nerviós central i el cervell. Té un color groguenc i és espès.
Entre les 48-72 h després del part, es produirà la pujada de la llet. Es nota una sensació de pit ple i les venes del pit en direcció al mugró estaran molt marcades. Es recomana lactació a demanda, com a general el nadó ha de mamar entre 8-12 cops al dia. Si fa menys de 8 preses, serà recomanable despertar-lo.
Sempre s’aconsella alterna els pits en les preses i l’ideal és que es buidi com a mínim un dels pits en cada presa ja que primerament el pit allibera llet que treu la set del nadó, però la llet que surt al final de tot, la llet més profunda, conté la majoria de les calories que el nadó necessita per augmentar de pes i també el deixa més saciat.
Busca un lloc tranquil per donar el pit i posa’t còmoda, si estàs asseguda pots col·locar-te un coixí per mantenir la criatura a l’alçada adequada. El cos del nadó ha d’estar completament de cara al cos de la mare.

CONSELL:
En els casos en què, per circumstàncies personals, maternes, del lactant, o d’altres no es pugui dur a terme la lactància materna, cal evitar caure en sentiments de frustració i de culpabilitat de la mare.
És molt recomanable mantenir el màxim temps possible el contacte “pell amb pell” des del moment immediat després del part, per impulsar el vincle maternofilial.
L’OMS recomana els primers 6 mesos de lactància materna exclusiva, a partir de llavors anar introduint sòlids, en funció de les indicacions del pediatre. Si es pot allargar la lactància el bebè adquirirà molts més beneficis.

ELISENDA ALBAREDA

Farmacèutica Col. 16.431
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad