El Nutriscore és l’etiquetat frontal nutricional que permet determinar la classificació dels aliments segons siguin més o menys saludables.
El Nutriscore ens permet detectar fàcilment aquells aliments ultraprocessats que no són adequats per dur una bona alimentació.
El Nutriscore va ser creat per un equip d’investigació a Oxford, va ser validat per la FSA (Food Standards Agency) i està valorat positivament per la OMS. La classificació dels aliments es fa a través d’un algoritme que estudia la composició nutricional per cada 100g de producte. Es valoren elements desfavorables (calories, sucres simples, àcids grassos saturats i sodi) i favorables (proteïnes, fibres, percentatge de fruites, verdures, llegums i fruits secs).
Així, els productes que tinguin fruites, verdures i cereals estaran a les classes de millor puntuació (A,B,C) i els snacks, dolços i salats estaran a les ultimes (D,E).
El Nutriscore ens permet detectar fàcilment aquells aliments ultraprocessats rics en sucres i greixos amb puntuacions de D i E.
Cal tenir en compte però, que, per exemple, l’oli l’oliva té una baixa puntuació perquè esta format fonamentalment per greix i això ens pot crear confusió, ja que diferents estudis demostren que un consum responsable és beneficiós tot i tenir un Nutriscore dolent.
D’altra banda, Els productes que de per si tenen grans quantitats de sal com les conserves de peix, sempre tindran un Nutriscore dolent pel fet de tenir més d’un 1,25% tot i ser riques en omega 3 i indispensables a la nostra dieta.
CONSELL:
Per poder beneficiar-nos del nutriscore haurem de comparar els seus valors dins del mateix grup d’aliments, per exemple, totes les llets, tots els cereals, totes les galetes. Tot això ens podrà ajudar en la nostra alimentació, però haurem de tenir sempre present que els millors aliments seran aquells que no tinguin etiqueta, és a dir, els aliments frescos.