ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

Excipients: importància i precaucions a tenir en compte

Els medicaments contenen un o més principis actius responsables del seu efecte farmacològic, i excipients necessaris per a la seva formulació en diferents formes farmacèutiques (comprimit, xarop, supositori, …).

Tot i que els excipients no tenen activitat terapèutica, són importants perquè ajuden a la preparació, conservació i administració del medicament. No obstant això, alguns excipients poden causar al·lèrgies o intoleràncies en determinats pacients.

Encara que no tinguin activitat terapèutica, els excipients no estan del tot exempts d’efectes. Alguns poden provocar al·lèrgies, intoleràncies o reaccions cutànies, per això es considera l’obligació de detallar-ne la seva composició a la caixa o etiqueta, i al prospecte dels medicaments.

El tret més important d’un medicament és, sens dubte, el seu efecte terapèutic. Però hi ha altres aspectes que també condicionen el seu ús, com ara el fet que tingui un gust agradable, sigui fàcil de dissoldre o es conservi en bon estat. Els responsables d’aquestes característiques són els excipients.

Es classifiquen segons l’acció que fan en el medicament: solubilitzants, disgregants, antioxidants, colorants, conservants, saboritzants, lubrificants, aromatitzants… tot i que alguns excipients poden combinar més d’una funció simultàniament.  Encara que són presents en tots els preparats farmacèutics, com que no son actius farmacològicament, no actuen sobre la malaltia ni sobre els seus símptomes.

Alguns excipients però, són susceptibles de provocar reaccions adverses com al·lèrgies o intoleràncies. Aquests excipients són de declaració obligatòria, això vol dir que per llei s’han de detallar a l’etiquetatge i al prospecte del medicament.

Al prospecte trobarem la informació completa sobre els excipients que conté, detallats en la seva denominació comuna internacional o nom comú, i si en tenen, la lletra E i el seu número corresponent. A més, el prospecte pot contenir advertències específiques sobre alguns excipients.

Això permet als pacients conèixer, amb seguretat, si el medicament conté o no aquells excipients que els poden causar problemes de salut. Els pacients celíacs, per exemple, poden consultar si un determinat medicament prescrit porta o no excipients amb gluten.

Els prospectes i la relació detallada d’excipients també es pot consultar, de manera telemàtica, a la pagina web de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

CONSELL:

Encara que els excipients en general són innocus, alguns poden causar efectes no desitjats en pacients amb intoleràncies o al·lèrgies alimentàries, per la qual cosa és important informar-se’n i prendre precaucions si és necessari.

En cas de dubte sobre la presència o no de determinats excipients, al llegir els prospectes de la seva medicació, consulta’ns a la farmàcia.

ROGER GIL

Farmacèutic Col. 17.552
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad