L’extractor de llet s’utilitza per extreure llet materna.
Habitualment es compon d’un embut, d’un dipòsit i d’una bomba de succió. N’hi ha de diferents tipus depenent del funcionament de la bomba de succió. Extractors manuals en què la força de succió es fa amb una palanca, i d’automàtics amb una bomba elèctrica.
L’extractor s’utilitza quan al nadó li costa agafar el pit per falta de força o la mare produeix més llet de la que el nen pren, o per tenir llet materna en períodes en què la mare no pugui donar-li el pit al nen, per exemple per reincorporació laboral.
En funció de la manera de funcionament distingim dos tipus d’extractors: manuals o elèctrics. Els manuals funcionen, com el seu nom indica, accionant el mecanisme de succió amb la mà, mentre que els elèctrics disposen d’un motor elèctric que fa funcionar el mecanisme.
Els extractors manuals tenen l’avantatge que permeten exercir un control total sobre la succió (velocitat, intensitat, durada i temps de pausa), mentre que els extractors elèctrics només permeten ajustar alguns d’aquests paràmetres (generalment la velocitat i la intensitat). La llet extreta es pot congelar a -20 °C i conservar per un període de fins a sis mesos A temperatura ambient (19-22 °C) la llet es pot conservar unes deu hores i en nevera de dos a quatre dies. És important recordar que la llet un cop descongelada no s’ha de tornar a congelar de nou.
CONSELL:
A nivell d’eficàcia un extractor manual (ben utilitzat) pot ser tan ràpid com un elèctric. L’important és aprendre a utilitzar-ho bé, sigui elèctric o manual.