La cúrcuma és una planta tropical cultivada a la Índia. La seva part activa es troba en la seva arrel o rizoma, d’un color taronja viu, i cada cop és més apreciada per les seves propietats terapèutiques.
La curcumina és el principal component actiu de la cúrcuma i és responsable de la seva activitat biològica. Del seu rizoma se’n fa pols, coneguda també com a turmèric. És molt utilitzada com a espècie i també es troba present en barreges d’espècies de la cuina Índia, especialment el curry. Actualment, es fa servir en la gastronomia, en la indústria alimentària, en preparats medicinals i en preparats cosmètics.
La composició de la cúrcuma és molt àmplia, hi podrem trobar minerals com el potassi, el fòsfor i el magnesi i en menor quantitat hi trobarem calci, coure, zinc i ferro. És una bona font de vitamina E i C, i en menor porció vitamina K i vitamines del grup B. La cúrcuma també destaca per contenir fibra dietètica.
Destacarem diferents propietats biològiques on és apreciat l’ús de la cúrcuma:
- Antiinflamatori: molt beneficiosa en processos d’artritis reumatoide, psoriasis i altres malalties inflamatòries.
- Funció hepatoprotectora i gastroprotectora.
- Efectes anticancerígens i també intervé ajudant en els problemes secundaris derivats del càncer com la fatiga, la depressió o l’insomni.
- Acció antimicrobiana ja que inhibeix el creixement de bacteris patògens, virus i fongs.
- Ajuda a reduir l’estrès i l’ansietat, millora la irritabilitat i modula la depressió.
Millora la recuperació i el rendiment sobretot en esportistes quan pateixen inflamació induïda per l’exercici i dolor muscular.
CONSELL:
Cal saber que la cúrcuma té poca biodisponibilitat, si l’utilitzem com a condiment convé combinar-la amb pebre negre ja que la piperina, component principal del pebre negre, fa que la curcumina sigui un 2000% més biodisponible i, per tant, s’absorbeixi en més quantitat.
S’ha de tenir en compte que la cúrcuma augmenta l’efecte dels anticoagulants per tant caldrà tenir especial cura si es prenen medicaments anticoagulants. La cúrcuma ens aporta molts efectes beneficiosos però, tot i així, cal consultar al metge en casos de càlculs biliars, úlcera gàstrica o intestinal, insuficiència cardíaca i en casos d’embaràs i lactància.