ICONA_TELEFON_GRIS
932 96 75 64

Esperó

L’esperó calcani és un creixement de l’os del taló en forma triangular que provoca dolor agut en forma de punxades a la zona del taló.

L’aparició de l’esperó no produeix dolor en sí, sinó que és la irritació dels teixits del voltant el que el provoca. Està associat en el 80% de casos com a conseqüència d’una fascitis plantar mantinguda en el temps.

La causa principal de l’aparició de l’esperó calcani és una sobrecàrrega de la fàscia plantar durant un període allargat de temps. Aquesta sobrecàrrega provoca microfractures en la inserció de la fàscia amb l’os del taló, que acaben calcificant-se formant la massa òssia que anomenem esperó.

El símptoma principal de l’esperó és dolor agut en la part interna del taló, tot i que les punxades poden aparèixer en qualsevol zona de la planta del peu. El dolor és més intens a primera hora del matí o en el moment de realitzar una activitat després de portar bastant temps en repòs.
Hi ha certes condicions que afavoreixen la sobrecàrrega de la fàscia plantar i, per tant, l’aparició de l’esperó calcani. Aquestes són:

  • Tenir el peu pla o excessivament arquejat.
  • Sobrepès.
  • Córrer o practicar esport sobre superfícies dures.
  • Calçar sabates molt dures durant períodes llargs de temps.
  • Malalties reumàtiques.
  • Laxitud lligamentosa.

La fase aguda de l’esperó es sol tractar amb medicació antiinflamatòria i amb tractament fisioterapèutic. Aquests tractaments estan enfocats a desinflamar els teixits circumdants de l’esperó.
Un cop un podòleg ha diagnosticat l’esperó, s’ha d’analitzar la forma que té de caminar el pacient per valorar si necessita plantilles fetes a mida o si amb una talonera n’hi ha suficient per alliberar pressió sobre la fàscia plantar. És fonamental un diagnòstic precoç de l’esperó mitjançant radiografia per tal de començar a canviar els factors o hàbits que han provocat l’aparició de l’esperó.

CONSELL:

En casos de dolors aguts persistents en forma de punxades a la planta del peu, consultar amb un podòleg per tal de diagnosticar el més aviat possible l’esperó i poder començar el tractament del dolor seguint les instruccions d’un fisioterapeuta.
És important també que el pacient adopti uns hàbits correctes sobre exercicis i estiraments i que utilitzi sempre un calçat adequat a l’activitat que realitzi en cada moment.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad