Els mossegadors són un bon mètode per calmar als més petits quan els broten les dents de llet, ja que la pressió lleugera sobre les genives sensibles (amb o sense frescor) els proporciona consol mentre els roseguen i hi juguen.
Les dents de llet, generalment, comencen a brotar entre els 6 i 12 mesos, i sol ser un procés molest i en molts casos dolorós per al nadó.
Durant la dentició els més petits acostumen a posar-se els dits o el puny a la boca amb molta freqüència, pressionant les genives per tal d’alleugerar aquestes molèsties. També solen salivar de forma més abundant del que és habitual.
Notarem una irritabilitat inusual a causa de el dolor de les genives, així com una disminució de la gana o dificultats per dormir, i un plor inconsolable. En alguns casos pot aparèixer també una lleugera febrícula a causa de la inflamació.
Aquestes alteracions poden provocar cansament diürn, una lleugera pèrdua de pes, o la maceració amb possible sobre infecció de mucoses i llavis.
Existeixen diferents estratègies per ajudar als més petits en aquests moments, com l’ús de mossegadors i l’aplicació de gels gingivals amb anestèsics locals, de manera independent o combinada.
El ventall de mossegadors és molt ampli per adaptar-se a les necessitats de cada nadó, tant de forma o textura, com a nivell visual (diferents formes i colors) o sonor. Els materials més comuns són el cautxú, la silicona, el plàstic (sempre lliure de BPA) o la fusta.
Alguns mossegadors del mercat també es poden refredar a la nevera, mai al congelador, per potenciar l’efecte calmant sobre les genives.
També trobem collarets o polseres, per al pares i mares, dissenyats com a mossegadors per potenciar al mateix temps el vincle amb els fills.
CONSELL FARMACÈUTIC:
Com hem vist, l’ús de mossegadors és altament recomanat, sense oblidar-ne la neteja correcta i desinfecció per reduir la propagació de gèrmens, especialment si hi ha altres nadons al voltant.